Brød står sentralt i matlagning – Ett måltid er rett og slett ikke ett måltid om det ikke blir servert brød. Det er slik sett underlig at går man på italiensk restaurant har de en annen kultur for å servere dag-gammelt tørt brød. Går man derimot på ett bakeri får man det gode ferske nystekte brødet som mange kjenner som italiensk bakerkunst. 

Det var grekerne som lært romerne å bake brød. De greske bakerne som var frie borgere og høyt ansett i hjemlandet, mens romerne behandlet dem som slaver. For meg har det å starte ett bakeri alltid vært en spennende tanke, og ikke minst i alle disse årene fått reise å lære og studere forskjellige kulturer for bakst, selv om foccacia og pizza er en kunst i seg selv,  så er surdeigsbrødet på norske korntyper det som er mest spennende og interessant for oss på Signalen.  

Å bake med surdeig er den opprinnelig måten å bake brød på. Metodene og oppskriftene man finner er urgamle. Grunnelementene har alltid vært de samme. Du blander mel og vann og lar brødet heve av seg selv. For å bake ett surdeigsbrød med god kvalitet må man gi det tid og omtanke, og ikke minst å bruke gode råvarer fra dedikerte bønder og møllere med omtanke for jorda og foredlingen av kornet.

Det finnes ett stort mangfold av kornsorter, mange av dem flere tusen år gamle. I vår del av verden ble de stort sett overkjørt av moderne jordbruk, men takket være noen ildsjeler har historiske kornsorter funnet rotfeste igjen: Orginal spelt, emmer, svedjerug, enkorn,  landhvete og stadig flere typer dukker opp igjen.

Det er mange måter å bake ett godt surdeigsbrød på, men med bruk av småskalaprodusenter på urkorntyper og god surdeigskultur. Når disse brødene blir vellykket får de en luftig og saftig innmat og en karamellisert sprø skorpe, tydelig smak fra kornet – alt på naturens premisser.

>